Navracia pokožke, pružnost, vitalitu, silu a energiu. Povedané jednou vetou: Q10 je látka, ktorú v mladosti v hojnom množstve vyrába naše telo. No vo vyššom veku už telo nie je schopné vytvárať toľko koenzýmu a preto, rýchlejšie pociťujeme únavu, stratu energie, stráca sa pružnosť pokožky. Doplňte Q10 a dajte telu to čo potrebuje. Koenzým je zlúčenina, ktorú potrebujú enzýmy pre svoju aktivitu, pôsobia vlastne ako taký „štartér“. Q10 tak pôsobí v mitochondroch, čo sú vnútrobunkové ,,elektrárne", ktoré spaľujú živiny, z ktorých za prístupu kyslíka vytvárajú energiu. Tento proces býva označovaný ako bunkové dýchanie. Akonáhle v tomto reťazci činností niečo nefunguje, vzniká problém pre celý organizmus. Q10 je pomerne známy už dosť dlho. Jeho éra začala v roku 1957, kedy Dr. Crane z Univerzity vo Wisconsicne izoloval túto látku z hovädzieho srdca. O niekoľko rokov neskôr, bolo možné túto látku aj umelo vytvoriť. Boli preukázané mimoriadne liečebné a preventívne účinky koenzýmu Q10. S výrobou a jeho širším praktickým využitím začali ako prví Japonci. Jeho účinky niekoľko rokov klinicky testovali a koncom osemdesiatych rokov už tento prípravok pravidelne užívalo viac ako 12 miliónov ľudí. Z Japonska sa rýchlo rozšíril do USA v poslednom desaťročí aj do Európy. Jeho popularita začala rásť po roku 1978, kedy bola za jeho výskum udelená Nobelova cena angličanovi P.Mitchellovi. Taktiež bola založená spoločnosť International Coenzyme Q10 Association a vznikla nová vedecká špecializácia mitochondriálna medicína.
Je koenzým Q10 potrebný?
Táto zlúčenina je funkčne podobná vitamínom a je obsiahnutá vo väčšine ľudských buniek, okrem červených krviniek a buniek v šošovke, ktorým mitochondria chýba . Najviac Q10 teda obsahujú srdce, pľúca, pečeň, čiže orgány s najväčšími požiadavkami na energiu. Ide o látku s antioxidačným pôsobením a stará sa o účelné využitie poskytovanej energie. S pribúdajúcim vekom produkcia tohto enzýmu klesá, čo vedie k vzniku rady chronických ochorení. Jeho hladinu tiež znižujú určité druhy telesnej záťaže, ako nevhodné stravovanie, ochorenie a časté stresové situácie. Q10 zvyšuje účinnosť antioxidačných vitamínov (C, E), posilňuje imunitný systém a potláča krvácanie z ďasien. Veľmi významný je tento enzým v súvislosti s liečbou Parkinsonovej choroby, v tejto oblasti však neustále prebieha výskum. Najdôležitejšie je užívanie Q10 u kardiakov, starnúcich osôb a u ľudí s degeneratívnym svalovým ochorením.
Ďalej sa odporúča:
- deťom s metabolickým ochorením ( napr. myopatia)
- ľuďom so srdcovými ťažkosťami
- ľuďom s obličkovým ochorením
- astmatikom
- tlmí angínu pectoris
- pri mužskej neplodnosti
- diabetikom
- pri degeneratívnom ochorení nervového systému (Parkinsonova, Alzheimerova choroba)
- zabraňuje uvoľňovaniu zubov
- vhodný pri redukcii hmotnosti
- pri únave a vyčerpanosti
Q10 sa môže uplatniť všade, kde nastáva problém s tvorbou energie (ATP) zo živín. Jeho účinok sa dá posilniť použitím karnitínu, kreatínu, riboflavínu, thiamínu, vitamínov C, E. Keď máme nedostatok Q10, prejaví sa to celkovým oslabením organizmu, stratou vitality, znížením schopnosti koncentrácie a fyzickej aktivity. Urýchľuje sa tiež starnutie orgánov, aj kože, pretože sa znižuje schopnosť regenerácie buniek.
Q10 v kozmetike - vynikajúci antioxidant, bojuje aj proti baktériám. Podieľa sa na fungovaní životne dôležitých orgánov. Chráni pleť proti voľným radikálom, prispieva k zvýšeniu pevnosti, pružnosti a súdržnosti pleti. Zvyšuje obranyschopnosť pokožky a podporuje tak jej regeneráciu. Zabraňuje tvorbe stareckých škvŕn. Preto Q10 natoľko oceňujeme pri kozmetických prípravkoch. Používanie koenzýmu Q10 sa odporúča všetkým, ktorí chcú zlepšiť svoj celkový zdravotný stav, posilniť organizmus, zvýšiť svoju telesnú ako i duševnú výkonnosť a za podpory regeneračných procesov v tele spomaliť starnutie.
Koenzým Q10 v potravinách nachádza sa v mäse, v strukovinách, v zelenine, vo vajciach a mliečnych produktoch. Jeho množstvo však klesá so skladovaním a tepelnou úpravou jedla. Existujú dve verzie Q10, jedna je syntetická (umelo vyrobená) a druhá prírodná (vyrobená génovo manipulovanou baktériou alebo kvasinkou). Určite je lepšia prírodne vyrobená verzia, jedná sa o „čistejšiu formu.“
Reklamačný poriadok |
Ochrana osobných údajov |
Všeobecné obchodné podmienky |
Platforma RSO |
Prihlásenie |
Registrácia |
Zabudnuté heslo |
Partneri |
fabnews.faith