logo
Nákupný košík

Info
+421 902 201 021
nakup@naturonline.sk
Hlavné menu
E-shop


<<  59/147 >>

AUSTRÁLSKY ČAJOVNÍK – Tea Tree (Melaleuca lanceolata), alebo všeobecný názov: Rottnest Tea Tree

4.4.2017 10:44

Názov tejto rastliny vznikol z gréckych slov  Melaleuca - melas , to znamená čierna a Leucos, znamená biela. Čajovník sa vyznačuje čiernou kôrou a bielymi konármi i kvetmi. Lanceolatus je z latinského slova a znamená kopija. Z botanickej stránky by sme to vysvetlili tak, že čajovník má kopijovitý tvar. Čiže ku koncu sa zužuje. Domorodci čajovník nazývajú Moonah. Austrálčania nedajú na čajovník dopustiť. Veď sa dokázal adaptovať v najtvrdších podmienkach Južnej Austrálie (Nový Južný Wales). Hoci má krásny výhľad na oceán, dokáže si poradiť aj so silným vetrom, extrémnym teplom a suchom ako i s morskou soľou. Nakoľko strom má ,,huňatú" korunu,  jej tieň s obľubou vyhľadávajú nielen ľudia, ale aj napr. klokany.

Čajovník austrálsky kvitne od januára do septembra. Čierny pevný trvanlivý kmeň - drevo sa využíva na remeselnícke spracovanie. Husté lepkavé listy by sme mohli právom nazvať aj všestranným liekom.  Vďaka kapitánovi Cookovi, ktorý ho v roku 1770 objavil a lekárnikovi Dr. Penfoldovi zo Sydney, ktorý sa začal v roku 1923 starostlivo zaoberať jeho výskumom, pozná jeho zázračné účinky celý svet.

Poďme si viac povedať o účinkoch listov Čajovníka austrálskeho.

Obsahujú asi 50 organických zlúčenín, ktoré spolu zabezpečujú výborné účinky ( silica s vysokým obsahom cienolu a tetraterpénu terpinénu,  seskviterpény a ich alkoholy, cymon, pinény a dalšie látky prítomné v silicách). Destiláciou z listov stromu sa získava číry až svetlo žltý esenciálny olej. Na 1liter čistého oleja je treba asi tona listov z čajovníka. Čajovníkový olej sa uplatnil v oblasti dermatológie, stomatológie, gynekológie, aromaterapie, ale i  v oblasti kozmetického priemyslu pre starostlivosť a čistenie pleti a ďalšieho využitia. Tea tree je skvelou  prírodnou alternatívou pleťovej i telovej kozmetiky, ktorá neobsahuje chemikálie. Pôsobí antibakteriálne a antimikrobiálne.

Má nezameniteľnú, výraznú vôňu so širokým spektrom liečivých účinkov:

- najsilnejšie antiseptikum pri všetkých vírusových a infekčných ochoreniach

- protibakteriálne, protiplesňové, protizápalové, dezinfekčné účinky,

- na vriedky v nose,

- pôsobí na zapálené nosové dutiny

- bolesť ucha,

- bolesť hrdla, zápach z úst (3-5 kvapiek oleja do vody na kloktanie)

- herpes, opary

- bolesti zubov, boľavé ďasná, znižuje krvácanie ďasien

- akné - vyčistí pleť, psoriáza, ekzém

- odstraňuje vírusové bradavice

- hojí kiahne

- popálená pokožka aj omrzliny

- poštípaná pokožka komárom, včelou, kliešťom...( má repelentný účinok)

- rezné rany,

- infekcie nechtov

- lupiny vo vlasoch ( pridajte pár kvapiek oleja do šampónu)

- zmierni bolesti kĺbov a svalov

- pomáha pri opuchnutých nohách, zápachu nôh

- pomáha pri hemoroidoch, infekcií, svŕbení, výtokoch v intímnej oblasti(10 kvapiek oleja v kúpeli)

- zaberie pri bolestiach hlavy, nachladnutí, chrípke - oslabená imunita

Ak sa nedokážete zbaviť zimnej nádchy alebo ste alergik na kvitnúce stromy, vyskúšajte čajovníkový olej. Nakvapkajte ho do horúcej vody a  inhalujte liečivé výpary.

 



Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Diskusia k článku

Pridať príspevok

K tomuto článku ešte nie sú pridané žiadne príspevky
Pridať príspevok
Meno *:
Váš email: *
Text *:




 
<<  59/147 >>



nakup@naturonline.sk
marketing@naturonline.sk
+421 (0) 902 201 021

© Všetky práva vyhradené - www.naturonline.sk
Tvorba web stránok



Všetky práva vyhradené - www.naturonline.sk
Tvorba eshopu - GRANDIOSOFT
Súbory cookie používame, aby sme zabezpečili čo najlepšie prezeranie našich webových stránok. Ďalšie informácie nájdete na stránke ako používame súbory cookies
SÚHLASÍM    Odmietam