Acerola má pôvod v dažďových pralesoch Brazílie. Môžeme ju už nájsť aj sub-tropických oblastiach po celom svete ako juhovýchodná Ázia a India. Prirodzene rastú vo voľnej prírode v niekoľkých častiach Severnej Ameriky a v Amazonských pralesoch. V súčasnosti sa pestuje najmä ako ozdobný ker na záhradách a v sadoch na Havaji a Floride. Je to ker alebo môžeme povedať strom nízkeho vzrastu. Môžeme ju poznať aj pod názvom tropická čerešňa, nakoľko je čerešni veľmi podobná.
Acerola je prospešná : ochrana buniek pred oxidačným stresom, podporuje tvorbu kolagénu a prispieva k správnej funkcii krvných ciev, podporuje nervový systém, podporuje imunitný systém, počas intenzívnej telesnej námahy a po nej, zabraňuje únave a vyčerpaniu, zvyšuje vstrebávanie železa, zdravá psychika, prispieva k správnej látkovej premene a dôležitej pre tvorbu energie, liečba infekcii a zápalov, srdcové ťažkosti, zvyšuje krvný obeh, anémia, reuma, tuberkulóza, pri rekonvalescencii rôznych ochorenaniach, silný antuoxidant, energia, zabraňuje unáve a vyčerpaniu, chráni telo pred starnutím, ochrana pred degeneratívnymi druhmi ochorenia, silná imunita, zlepšujú celkový stav zraku, ocharna pokožky, zmierňuje alergické reakcie, pomáha predchádzať diabetickej retinopatii (nezápalové ochorenie očnej sietnice, môže viesť až k postupnej slepote).
Z hľadiska zdraviu prospešných látok vyniká Acerola vysokým obsahom vitamínu C, čo sa prejavuje príjemnou kyslou chuťou plodov. Ak by sme Acerolu porovnali s pomarančom, tak Acerola obsahuje 30x viac vitamínu C ako pomaranč. (Acerola 4,5 %, pomaranč 0,05 %). Okrem toho je zdrojom vitamínu A, roboflavínu a niekoľkých minerálov. Acerola priaznivo ovplyvňuje vstrebávanie účinných látok polysacharidov cez tráviaci systém. Dokáže zvýšiť účinky iných výživových doplnkov znižujúcich hladinu cholesterolu ( napr. sóje) a ich antioxidačné účinky.
Výťažky aceroly znižujú riziko vzniku nádorov pľúc, resp. spomaľujú priebeh ochorení. Jednotlivé komponenty aceroly dokážu ničiť nádorové bunky. V karibskej oblasti a v niektorých juhoamerických krajinách, Acerolu konzumujú hlavne na raňajky. Pripravujú si z nej džús. Okrem toho sa pridáva do zmrzliny, nealkoholických nápojov, jogurtov či gumenných cukríkov. Využíva sa aj ako výživový doplnok ale i v kozmetickom priemysle. Acerola sa po zbere musí veľmi rýchlo skonzumovať alebo spracovať , nakoľko v priebehu 3 - 5 dní od zberu dochádza ku kvaseniu ovocia a tak sa stáva nekonzumovateľné a stráca svoje zdraviu prospešné vlastnosti.
Nutričné hodnoty aceroly: 100 g aceroly obsahuje: 0,4 g bielkovín, 0,3 g tuku a 1,1 g vlákniny.
Minerály v acerole:
Draslík -146 mg
Fosfor - 11 mg
Horčík - 18 mg
Meď - 0,1 mg
Selén - 0,6 μg
Sodík - 7,0 mg
Vápnik - 12mg
Zinok - 0,1 mg
Železo - 0,2 mg
Vitamíny v acerole:
Kyselina listová - 14,0 μg
Kyselina pantoténová - 0,3 mg
Vitamín A - 767 IU
Vitamín B2 - 0,1 mg
Viatmín B3 - 0,4 mg
Vitamín C - 1677 mg
Reklamačný poriadok |
Ochrana osobných údajov |
Všeobecné obchodné podmienky |
Platforma RSO |
Prihlásenie |
Registrácia |
Zabudnuté heslo |
Partneri |
Pre zobrazenie mapy je potrebný súhlas s cookies