Quinoa sa podobá kuskusu alebo prosu. Čím je pre nás pšenica, tým je pre Južnú Ameriku quinoa. Pestuje sa vďaka svojej odolnosti vo vysokohorských oblastiach už viac ako 6000 rokov. Inkovia ju nazývali „matka zrno“ a bola pre nich posvätná. Quinoa predstavuje výbornú alternatívu ryže, kuskusu a vyniká svojou jednoduchou prípravou. Quinoa (Chenopodim quinoa), nazývaná aj ryža Inkov, peruánska ryža alebo andské proso, slúži juhoamerickým indiánom už po celé stáročia ako hlavný zdroj potravy. Quinou môžete uvariť ako ryžu, čím získate veľmi chutnú prílohu k hlavným jedlám. Taktiež je mimoriadne vhodná do šalátov, či na zahustenie polievok. Je ideálna na prípravu nákypov a vegetariánskych karbonátkov. Vďaka vysokému obsahu živín je vhodná ako mnohostranná a chutná zložka zdravej a rozmanitej stravy. Quinoa patrí medzi výživové „bomby“. Vďaka vláknine je aj ľahko stravitelná. Môže se pochváliť vysokým obsahom bielkovín (od 12 do 22 percent) a pýši sa aj radom vitamínov – napr. beta-karoténom, vitamínom C, kyselinou listovou, thiamínom alebo riboflavínom. A aby toho nebolo málo, ponúka aj nezanedbateľný zdroj minerálov, obsahuje vápnik, železo, draslík, zinok alebo horčík. Výška obsahu všetkých hodnotných látok u konkrétnej vzorky quinoy záleží na kvalite pôdy a spôsobu obhospodarovania. Aj preto sa oplatí kupovať Quinou v biokvalite. Vegetariáni a vegáni ocenia Quinou ako hodnotný a bohatý zdroj bielkovín. Naša Bio Quinoa je okrem toho bezlepková a pochádza z kontrolovaného biologického hospodárstva v Peru a v Bolívii. Vhodná je aj pre ľudí, ktorý držia bezlepkovú diétu.
Quinoa vám pomôže: pri bolestiach hlavy (eliminuje migrény ), odháňa depresívne stavy, dodáva telu energiu, buduje svalovú hmotu, zlepšuje prevenciu kostí a zubov (podporuje tvorbu kostného tkaniva), znižuje krvný tlak, udržuje stabilnú hodnotu cukru v krvi, pomáha proti premnoženiu kvasiniek v tele (kandidóze), detoxikuje telo od škodlivýn, má probiotické vlastnosti – podporuje rast „pozitývnych“ baktérií v črevách, pôsobí ako prevencia rakoviny hrubého čreva, znižuje cholesterol, prevencia kardiovaskulárnych ochorení, podporuje tvorbu svalovej hmoty, neobsahuje lepok.
Hoci vzhľad rastliny či spôsob použitia semien nás núti k zaradeniu medzi obilniny, v skutočnosti sa jedná o pseudoobilninu.(Pseudoobilnina je nepravá obilnina. Obilniny majú plod zrno, ale plodom Mrlíka čílskeho je nažka. V nej sa nachádzajú sploštené semená guľovitého tvaru, ktoré môžu mať rôznu farbu ).Kvasili z nej pálenku „chica“. Názov plodiny pochádza z kečuánskeho slova “Kinwa”, ktoré bolo odvodené do španielčiny. S objaviteľskými výpravami docestovala v 19. storočí aj do Európy a postupne do celého sveta. V Južnej Amerike až po Mexiko používali obyvatelia listy tejto plodiny podobne ako špenát, ale hlavnou potravinovou zložkou boli jej semená, ktoré sú nutrične porovnateľné s jačmeňom. Najväčšími pestovateľmi sú v súčasnosti Peru a Bolívia. Dokonca aj podmienky Slovenska plne vyhovujú jej pestovaniu. Pred pár rokmi ste mohli Quinoa kúpiť v Peru veľmi lacno. Vtedy ešte svet netušil, aké obrovské bohatstvo sa v nej skrýva. Potomkovia Inkov, dnešní obyvatelia Peru a Bolívie, to ale vedeli už dávno. Dnes je situácia iná. Už Quinoa nekúpite tak lacno ani v Peru. Prečo ? Jednoducho Quinoa je dnes “v kurze”. Na to asi najviac doplatili miestni a chudobní obyvatelia, pre ktorých Quinoa roky predstavovala dostupný, lacný a hlavne výživný zdroj potravy. V USA sa quinoa stala natoľko populárna, že Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo rok 2013 za Medzinárodný rok Quinoa, ako uznanie pre andských obyvateľov, ktorí ju po tísícročia zachovávali ako potravu pre súčasné a budúce generácie.
Quinoa môžeme konzumovať celú, vrátane listov a stoniek, ale najobľúbenejšie sú semená. Listy rastliny chutia podobne ako špenát. Inkovia pestovali niekoľko druhov quinea. Aj na Slovensku môžeme kúpiť viac druhov. Najčastejšie sa stretneme s bielou (alebo zlatou), červenou a čiernou quinoa. Niektorí výrobcovia robia aj zmesy týchto farieb. Quinoa je veľmi populárna hlavne ako potravina pre celiatikov, lebo neobsahuje lepok. Okrem toho obsahuje aj minerály, vitamíny a antioxidanty (napr. beta-karotén, vitamíny A, B, C, E kyselinu listovu, thiamín , riboflavín, vápnik, železo, draslík, zinok, horčík. ) Nakoľko je ľahko stráviteľná, môžu ju konzumovať aj dojčatá a deti. Obsahuje najviac proteínov a zdravých tukov. Konzumáciou quinoa pomáhate pri potláčaní zápalových ochorení a v boji s obezitou. Je vhodnou stravou pre diabetikov, keďže pomáha regulovať obsah cukru v krvi a znižovať cholesterol. Chráni tiež pred vznikom rakoviny hrubého čreva. Je zdrojom bielkovín, ako jedna z mála plodín obsahuje všetkých deväť aminokyselín. Pôsobí protizápalovo, má pozitívny vplyv na srdce a cievy. Neobsahuje skoro žiadne kalórie a sacharidy. Je bohatá na vlákninu ( 2x viac ako ovsené vločky ) a škrob, ktoré zaručia správne trávenie. Je zdrojom horčíka, ktorý je prospešný pre kardiovaskulárny systém a uvoľňovanie ciev. Pomáha pri migrénach. Obsahuje vysoké množstvo stopových prvkov, ktoré sú dôležité pri raste svalovej hmoty. Vďaka obsahu draslíka pomáha prečerpávať tekutiny z krvného obehu do svalov a predchádzať tak kŕčom po cvičení.
Ako Quinou pripraviť : Pripravuje rovnako jednoducho ako ryža .Varí sa cca 15-20 minút ( dva diely vody na jeden diel quinoy ). Po uvarení má jemnú, nadýchanú štruktúru a ľahko orieškovú chuť. Môžeme ju pripravovať na slano (s korením, zeleninou), ale i na sladko (napr. s medom, ovocím, orechami, hrozienkami). Aj pri pečení môžete časť bežnej múky nahradiť Quinoou a tak zvýšiť výživovú hodnotu.
Zdravá a univerzálna – taká je Quinoa!
Reklamačný poriadok |
Ochrana osobných údajov |
Všeobecné obchodné podmienky |
Platforma RSO |
Prihlásenie |
Registrácia |
Zabudnuté heslo |
Partneri |
Pre zobrazenie mapy je potrebný súhlas s cookies