logo
Nákupný košík

Info
+421 902 201 021
nakup@naturonline.sk
Naturonline - Overené zákazníkmi - Heureka


<<  93/185 >>

Prekyslenie organizmu – neutrálna rovnováha pH

5.6.2017 13:29

V kozmetických výrobkoch, hodnota pH označuje stupeň kyslosti či zásaditosti látok v ňom obsiahnutých voči vode. Kým majú hodnoty mierne kyslé, sú prospešné ale na druhej strane, „pH neutrál“ vôbec nezaručuje, že prípravok sa bude správať šetrne k pokožke, ak máte častý alebo dlhodobý kontakt s vodou spôsobí zmytie prirodzeného ochranného filtra. Zníži sa hodnota pH pokožky a poruší schopnosť trvalo viazať vodu. Preto je potrebné neutralizovať pH a nevystavovať pokožku nadmernému kontaktu s vodou. Vnútorné pH - naša krv má svoje optimálne pH (7,36 - 7,44). Za náš život môžeme vďačiť tomu, že vnútorné prostredie nášho tela je v podstate neutrálne. Moderní odborníci na výživu už dlhšie upozorňujú na nevyhnutnosť rovnováhy v hospodárení s kyselinami a zásadami, mnohí to označujú za základ zdravia.

Hodnota pH /lat. potentia hydrogenii, koncentrácia vodíkových iónov/ je významná nielen z chemického hľadiska ale i jeden z kozmetických pojmov. Vodíkový exponent je číslo, ktorým sa vyjadruje, či vodný roztok reaguje kyslo, alebo zásadito. Hodnota pH slúži na porovnanie sily kyslosti alebo zásaditosti látok. Všetky zlúčeniny obsahujúce vodu majú určitú hodnotu pH v rozsahu od 0 do 14. Môžeme ju zistiť rôznymi spôsobmi a meracími prostriedkami. Hodnota pH 7 je neutrálna. Takéto alebo mierne vyššie hodnoty má vodovodná voda. Napríklad destilovaná voda a väčšina minerálnych vôd majú hodnotu pH nižšie ako 7, t.j. sú kyslé. Naopak, vodné roztoky klasických mydiel a pracích prostriedkov majú hodnotu pH vyššie ako 7, t.j. sú zásadité.

Z dôvodu, že kožný film obsahuje vodu, môžeme zmerať hodnotu pH jeho povrchu. Už roky je známe, že má kyslú hodnotu a to vďaka kyslým zložkám potu a kožného mazu, ale aj kyslým produktom rozkladu. Avšak kožný film nemá na celom tele rovnaké zloženie a tak ani rovnakú hodnotu pH. V závislosti od lokality a ďalších individuálnych faktorov ako má hodnoty od 4,5 do 6,7, priemerne však 5,5. Starší ľudia ako aj novorodeniatka majú hodnotu pH povrchu pokožky vyššiu.

Dôležité je aby sa pravidelne kontrolovalo aj vnútorné Ph, aby ste dokázali v prípade potreby neutralizovať Ph. Naša krv má svoje optimálne Ph (7,36 – 7,44). Z anáš život môžeme vďačiť tomu, že vnútorné prostredie nášho tela je v podstate neutrálne. Moderní odborníci na výživu už dlhšie upozorňujú na nevyhnutnosť rovnováhy v hospodárení s kyselinami a zásadami, mnohí to označujú za základ zdravia.

Acidóza je porucha homeostázy vnútorného prostredia, ktorej podstatou je vzostup koncentrácie vodíkových iónov H+ v extracelulárnej tekutine organizmu a poklesom pH pod hodnotu 7,36. Stabilná hodnota pH je nevyhnutná pre správny priebeh veľkého množstva chemických reakcií, prebiehajúcich v organizme. Porucha regulácie acidózy vedie k rozvratu vnútorného prostredia až k smrti. Na regulácií sa podieľajú obličky, pľúca, pečeň aj tenké črevo.

Respiračná acidóza

Respiračná acidóza vzniká pri zvýšení koncentrácie oxidu uhličitého v krvi v dôsledku nedostatočného dýchania. Najčastejšie sú príčiny v oblasti pľúc, ale spôsobiť ju môžu aj poranenia hlavy, drogy a lieky, alebo mozgový nádor.

Metabolická acidóza

Metabolická acidóza je stav zvýšenej tvorby metabolických kyselín, zvyčajne v dôsledku narušenia schopnosti vylučovania kyselín prostredníctvom obličiek. Renálna acidóza je spojená s kumuláciou močoviny, kreatinínu a iných produktov rozkladu bielkovín. Zvýšená tvorba iných kyselín môže tiež vyvolať metabolickú acidózu. Napríklad kyselina mliečna môže vyvolať acidózu napr. pri ťažkej hypoxémii ktorá vyvolá znížený prienik kyslíka do tkanív, alebo pri hypoperfúzii (napr. pri šoku) kde dochádza k nedostatočnému prekrveniu tkanív. Ak koncentrácia kyseliny mliečnej rastie bez zodpovedajúceho nárastu pyruvátu, môže poukazovať na anaeróbny metabolizmus vo svaloch s akým sa stretávame aj pri namáhavom cvičení. Po obnovení prísunu kyslíka acidóza rýchlo ustúpi. Ďalší stav zvýšenej tvorby kyselín v tele sa vyskytuje pri hladovaní a diabetickej acidóze. Je spôsobený kumuláciou ketokyselín a poukazuje na výrazný posun z glykolýzy na lipolýzu s cieľom pokryť energetické potreby tela.



Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email 

Diskusia k článku

Pridať príspevok

K tomuto článku ešte nie sú pridané žiadne príspevky


 
<<  93/185 >>


Recenzie z Heureky

Naturonline - Overené zákazníkmi - Heureka



nakup@naturonline.sk
marketing@naturonline.sk

© Všetky práva vyhradené - www.naturonline.sk
Tvorba web stránok



Všetky práva vyhradené - www.naturonline.sk
Tvorba eshopu - GRANDIOSOFT
Nastavenie súborov cookies
Na fungovanie našej webovej stránky používame nevyhnutné cookies (essential cookies) umožňujúce realizovať základné funkcionality webovej stránky. Tieto cookies môžete zakázať zmenou nastavení Vášho internetového prehliadača, čo však môže ovplyvniť fungovanie webovej stránky. Radi by sme tiež využívali dobrovoľné cookies (non-essential), ktoré nám pomôžu zlepšiť fungovanie našej webovej stránky. Pre ich povolenie, prosím, odkliknite súhlas.
Ochrana osobných údajov  |  Informácie o cookies
Súhlasím Prispôsobiť Odmietnuť
<Naspäť
Podrobné nastavenie cookies
Súbory cookie používame na zabezpečenie základných funkcií stránky a na zlepšenie vášho používateľského zážitku. Svoj súhlas pre každú kategóriu môžete kedykoľvek zmeniť.
<Nevyhnutné cookies
 
Technické súbory cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie našej webovej stránky. Tieto sa využívajú najmä na uchovávanie Vašich produktov v košíku, zobrazovanie obľúbených výrobkov, nastavenie Vašich preferencií a nákupného procesu. Pre využívanie technických cookies nepožadujeme Váš súhlas, ale spracúvame ich na základe nášho oprávneného záujmu. Váš prehliadač môžete nastaviť tak, aby blokoval alebo Vás upozorňoval na takéto súbory. V takom prípade však nemusia niektoré časti našej webovej stránky správne fungovať.
<Analytické cookies
 
Analytické cookies nám umožňujú meranie výkonu a počet návštev našej webovej stránky.
<Marketingové cookies
 
Marketingové cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami na prispôsobenie zobrazovaných reklám tak, aby pre vás boli čo najzaujímavejšie.
Povoliť všetky Povoliť zvolené Odmietnuť
Uložiť Odmietnuť