O kĺby sa treba starať. Zanedbané kĺby spôsobujú bolesti a časom aj obmedzenia hybnosti. Aby kĺby boli zdravé a funkčné, je potrebné dodržiavať určité pravidlá zdravej výživy, denne cvičiť a plnohodnotne oddychovať.
Bolesť v kĺboch sa často pripisuje veku, obezite a zvýšenej námahe. Prečo k bolesti kĺbov dochádza? Keď je chrupavka zdravá, kĺby sa po nej ľahko kĺžu a sú ľahko ohybné. Rokmi sa však chrupavky prirodzene stenčujú a to naruší nielen funkciu väziva, ale aj celého kĺbu. Keď sa pridruží zápal či opuch, funkčnosť kĺbov sa obvykle zhorší a môže vzniknúť artróza.
Vŕzgajú vám pri chôdzi kolená? Praskanie či vŕzganie v kolenách je signál, že niečo v tele nie je v poriadku. Tieto prejavy sú typické pre artrózu, pri ktorej dochádza k bolestiam a k znižovaniu pohyblivosti kĺbov. Artróza spôsobuje degeneráciu kĺbovej chrupavky, kĺbového puzdra a priliehajúcej kosti. Prevenciou pred chorobami kĺbov je dostatok pohybu a vhodné stravovanie. Tiež sa odporúča špeciálna výživa na kĺby, ktorá pomáha udržať pohybový aparát v dobrej kondícii.
Aby nedošlo k situácii, že opotrebované kĺby je nutné chirurgickým zákrokom vymeniť za umelé, kĺby je dobré vyživovať aj preventívne. Vekom sa prirodzená produkcia kolagénu v kĺboch spomaľuje, no možno ju nahrádzať výživovými doplnkami. Kolagén na kĺby sa odporúča užívať ako doplnok stravy, aby sa funkcia kĺbov zachovala čo najdlhšie. Okrem tradičnej medikamentóznej liečby sú vhodné aj rehabilitácie, elektroliečba a magnetoterapia.
Kolagén tvorí približne 30 % všetkých proteínov v ľudskom tele. Je to základná stavebná jednotka nielen kostí, kĺbov a chrupaviek, ale aj pokožky, vlasov a nechtov. Pre telo je kolagén nevyhnutný, preto ak v kĺboch chýba, je potrebné ho nahradiť. Vhodnou náhradou je napríklad kolagén v prášku. Kolagén prášok je vysoko využiteľná kĺbová výživa, ktorá sa do tela dobre vstrebáva. Jeho zloženie zodpovedá prirodzenej zlúčenine kolagénu, ktorý sa nachádza v ľudských chrupavkách.
Okrem športovania je možné stav kĺbov ovplyvniť aj vhodnou stravou. Pokiaľ človek trpí bolesťami kĺbov, jeho strava má obsahovať protizápalové potraviny – najmä čerstvé ovocie a zeleninu. Z mäsa sa odporúča domáca hydina a ryby, z obilnín špalda, ovos a proso. Zo strukovín je vhodné konzumovať šošovicu, fazuľu a hrášok. V jedálnom lístku človeka, ktorý chce mať funkčné kĺby, by nemali chýbať orechy či tekvicové a slnečnicové semienka. Tiež klíčky, čerstvé bylinky a zelené vňate, ktoré obsahujú množstvo vitamínov a minerálov.
Reklamačný poriadok |
Ochrana osobných údajov |
Všeobecné obchodné podmienky |
Platforma RSO |
Prihlásenie |
Registrácia |
Zabudnuté heslo |
Partneri |
Pre zobrazenie mapy je potrebný súhlas s cookies