Poznáme ju hlavne v súvislosti z estetickou medicínou. Význam pre zdravie je však značne širší. Kyselina hyaluronová hydratuje pleť. Dáva jej vodu a taktiež ju v nej zadržiava. Je schopná vstrebať až 1000-násobné množstvo vody než je jej hmotnosť. Nepreniká hlboko do pokožky ale zostáva v bezprostrednosti jej povrchu, kde zvláčňuje povrchové časti pokožky. Jej omladzujúce vlastnosti majú za následok hladšiu a mäkšiu pleť.
Poznáme ju hlavne v súvislosti z estetickou medicínou. Význam pre zdravie je však značne širší.
Kyselina hyaluronová hydratuje pleť. Dáva jej vodu a taktiež ju v nej zadržiava. Je schopná vstrebať až 1000-násobné množstvo vody než je jej hmotnosť. Nepreniká hlboko do pokožky ale zostáva v bezprostrednosti jej povrchu, kde zvláčňuje povrchové časti pokožky. Jej omladzujúce vlastnosti majú za následok hladšiu a mäkšiu pleť.
V tele máme prirodzene tejto látky približne asi 15 gramov, vo vysokých koncentráciách napríklad v niektorých mäkkých spojivových tkanivách, koži, v kĺbovej tekutine, v sklovci a pod. Veľa kyseliny hyalurónovej je aj v pľúcach, obličkách, svaloch a mozgu.
Má výrazné vlastnosti. Dokáže naviazať a aj udržať veľké množstvo vody. Pri maximálnej hydratácii dokáže molekula tejto kyseliny až tisíckrát zväčšiť svoj objem. Medzi jej vlastnosti patria aj tie antioxidačné a protizápalové. Dokáže napríklad aj viazať ťažké kovy z prostredia. Nevýhodou je však krátka životnosť. V krvi sa rozpadne a zanikne počas 2-3 minút, v koži „vydrží“ 12 hodín a v chrupavke 1 až 3 týždne. Asi dve tretiny kyseliny hyalurónovej, ktorú naše telo vyprodukuje, aj okamžite spotrebuje a produkcia tejto látky klesá s vekom.
Kyselina hyalurónová má význam aj v procese hojenia rán. Je aj súčasťou sliznice nosa a dýchacích ciest, ktorú pomáha udržiavať vlhkú a zvyšuje jej prirodzenú obranyschopnosť.
Veľkým nepriateľom kyseliny hyalurónovej je vek. Zhruba po päťdesiatom roku života sa jej tvorba výraznejšie znižuje. To sa odzrkadlí nielen na pokožke. Ťažkosti pribudnú aj s kĺbmi. Nedostatok tejto kyseliny je možné spozorovať aj v podobe suchého oka.
Oftamológia tiež pozná kyselinu hyalurónovú. Využíva sa pri chirurgických zákrokoch alebo ako zložku očných kvapiek s utišujúcimi, regeneračnými a zvlhčujúcimi účinkami.
Látku v tele možno doplniť aj stravou. Prirodzeným zdrojom je koreňová zelenina, sója, červené víno.
Reklamačný poriadok |
Ochrana osobných údajov |
Všeobecné obchodné podmienky |
Platforma RSO |
Prihlásenie |
Registrácia |
Zabudnuté heslo |
Partneri |
Pre zobrazenie mapy je potrebný súhlas s cookies