Existuje viacero typov intolerancie na lepok:
Celiakia (celiakia, citlivosť na lepok), nie je samotný lepok, nachádzajúci sa v niektorých obilninách, ale spôsobuje ju jedna zo zložiek komplexu proteínov - gliadínu. Vzhľadom k tomu, nesprávne fungujúci tráviaci systém nie je schopný gliadín rozložiť, vyvíja abnormálnu imunitnú reakciu, telo produkuje protilátky, ktoré spúšťajú autoimunitný proces.
V dôsledku toho sa objavujú zažívacie ťažkosti a zápaly, týkajúce sa črevnej sliznice prípadne sa neustále znižuje veľkosť klkov, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri vstrebávaní živín, čím úloha klkov úplne stráca svoju pôvodnú funkciu, prípadne časom klky úplne môžu odumrieť. Porucha vstrebávania živín sa stáva natoľko vážnou, že naruší a ohrozí fungovanie celého organizmu. Celiakia je neliečiteľná, ale vďaka bezlepkovej diéte sa môže stať bezpríznakovou.
Celiakia teda znamená neznášanlivosť lepku. Ide vlastne o autoimunitné ochorenie, kedy si organizmus vytvára protilátky proti bunkám sliznice čreva.
Alergia na lepok je spôsobená alergickým mechanizmom.
Celiakia je celoživotná choroba a jediným možným spôsobom jej liečby je bezlepková diéta. Celiakia nevzniká hneď po narodení. Celiakia sa začína najčastejšie koncom prvého roka života (po zavedení múčnych jedál do stravy) alebo v druhom a treťom roku života. V súčasnosti sa začiatok tohto ochorenia presúva do vyššieho veku. Je len otázkou času, kedy sa celiakia prejaví. Predpokladá sa, že na prepuknutí ochorenia sa zúčastňujú okrem nevhodnej stravy aj spúšťacie mechanizmy, ako stres, tehotnosť, trauma, operácia, vírusová infekcia. Celiakia postihuje jedného zo 140 až 300 ľudí. Tak sa celiakia stáva jedným z najrozšírenejších ochorení tráviaceho systému s rôznorodým a širokým spektrom klinických príznakov. U postihnutého jedinca dosahuje vrchol okolo 1. - 2. roku, 30. roku, či 60. roku života.
Ako pôsobí na naše telo Lepok?
Lepok je lepkavá hmota, ktorú nedokáže naše telo stráviť ani po jeho predchádzajúcej mechanickej, tepelnej či biochemickej úprave. Ako je u väčšiny ľudí zvykom, chutí nám pečivo a radi si ho dáme – či už na raňajky alebo večeru – ak doma nenájdeme nič iné. Tým pádom sa dostáva veľké množstvo lepku spolu s ďalšou potravou do tenkého čreva, kde sa lepí na steny, a tak komplikuje trávenie. Lepok sa v našom tele správa ako vírus. Poškodzuje bunky tenkého čreva, a tým pádom zvyšuje jeho priepustnosť. Cez takto poškodené steny sa do krvného obehu dostáva nielen spomínaný lepok, ale aj plesne, vírusy a baktérie. Takáto neschopnosť vstrebávať živiny, spôsobuje napríklad u detí množstvo problémov, ako oneskorená puberta u dospievajúcich, malý vzrast, podráždenosť, úbytok váhy či problémy s chrupom.
Môžeme konzumovať obilniny, ktoré neobsahujú lepok, akými sú pšeno, pohánka, quinoa, kukurica, ryža a sója. Každé telo však funguje inak, a preto je nutné vyskúšať, čo a v akom množstve môžeme konzumovať. Štúdie potvrdzujú, že aj ovsené vločky sú vhodné pre celiatikov, napriek tomu, že ovos obsahuje lepok.
Existuje niekoľko obilnín a semien, ktoré sú prirodzene bezlepkové. Medzi ne patria:
Zatiaľ jedinou možnou liečbou celiakie je celoživotná bezlepková diéta. Podstata spočíva vo vynechaní všetkých potravín a jedál obsahujúcich lepok. Je dôležité, aby pacient diétu dodržiaval prísne a vedomé či nevedomé chyby nerobil, pretože nedodržiavanie bezlepkovej diéty, resp. nediagnostikovaná celiakia, môže mať v neskoršom veku aj fatálne následky. Tie sa môžu prejaviť v podobe onkologických ochorení niektorej časti tráviaceho traktu.
Reklamačný poriadok |
Ochrana osobných údajov |
Všeobecné obchodné podmienky |
Platforma RSO |
Prihlásenie |
Registrácia |
Zabudnuté heslo |
Partneri |