Hoci čaj všetci dobre poznáme a väčšina si tento obľúbený horúci nápoj dopraje aspoň raz za deň, nie vždy ich pripravíme tak, ako treba. Sypané čaje netvoria výnimku a potrebujú taktiež svoj postup, ktorý by ste mali dodržať a tým si ich vychutnať.
Dôležitú úlohu pri sypaných a akýchkoľvek čajoch tvorí voda. Keďže väčšina do kanvice nalieva vodu z kohútika, ktorá je veľmi chlórová, mali by ste ju nechať odtiecť aspoň pol minúty a až potom kanvicu napĺňať vodou. Týmto spôsobom sa dokážete zbaviť aspoň chuti, ktorá zostáva vo veľmi chlórovej vode tečúcej najmä pri začiatku. Chuť samotného čaju môže ovplyvniť aj odstáta voda, pričom tento proces volíme dosť často kvôli odstráneniu chlóru z nej. Určite však nie je vhodná pre zalievanie čaju.
Množstvo sypaného čaju vždy dokáže ovplyvniť celkovú chuť a pocit, aký máte po vypití čaju. Chuť je vždy optimálna, ak by ste to s množstvom čaju neprehnali. Ak si vyberáte čaj malou lyžicou, tak zväčša postačuje jedna takáto stredne navŕšená. Toto množstvo je vhodné pre jednu šálku čaju. Samozrejme, čaj nemusíte zalievať len priamo v samotnej šálke. Oveľa efektívnejšie a štýlovejšie je podávanie a nalievanie čaju do šálok z čajníka. Čajníky sú väčšinou jednotné, čo sa týka objemu. Pre klasický čajník tak postačuje približne 5 malých lyžíc čaju na to, aby ste získali ideálnu chuť a tiež aj sfarbenie. Pri samotnom čajníku ešte zostaneme. Všeobecne sa odporúča, aby ste nepoužívali kovové predmety pri čaji, pretože kov má negatívne účinky naň. Čajník by mal byť vyrobený z keramiky, skla alebo by mal byť hlinený. Čajníky všeobecne majú tendenciu nasávať arómu čaju. Je preto vhodné jeden čajník využívať výhradne pre sypané čaje a iný napríklad pre sáčkové.
Otázkou teploty vody, s ktorou sa čaj zalieva, sa zaoberalo už množstvo ľudí. Každý druh čaju si ako keby so sebou nesie aj „ideálnu“ teplotu, pri ktorej sa zalieva. Iba tak môžete dokonale precítiť jeho vôňu a chuť, pre ktorý si ho kupujete. Za optimálnu považujeme vriacu vodu.
Luhovanie je proces, kedy sa všetok obsah v čaji dostáva do vody, avšak musíte vystihnúť správnu chvíľu, kedy je potrebné sypaný čaj či vrecúško zo šálky odstrániť. Namiesto ideálnej chute môžete mať čaj príliš horkastý. Aj tu sa dá však polemizovať nad tým, koľko by sa mal čaj luhovať. V zásade hovoríme o čase približne 8 - 10 minút pri ovocných čajoch, a 5 – 10 minút pri bylinkových.
Ak máte čaj radšej dochutený s cukrom či citrónom, mali by ste poznať aj ich vhodné poradie pridania do čaju. Vždy musíte pridať najskôr cukor a potom citrón, pretože kyselina citrónová by mohla veľmi výrazne spomaliť rozpúšťanie cukru.
Reklamačný poriadok |
Ochrana osobných údajov |
Všeobecné obchodné podmienky |
Platforma RSO |
Prihlásenie |
Registrácia |
Zabudnuté heslo |
Partneri |
Pre zobrazenie mapy je potrebný súhlas s cookies