O kokose je známe že neobsahuje žiaden pridaný cholesterol. Zvyšuje tvorbu zdravého cholesterolu a prináša aminokyseliny, vitamíny, minerály a ďalšie živiny. Kokos v každej podobe má antibakteriálne vlastnosti a posilňuje imunitný systém. Kokosový olej obsahuje kyselinu laurovú a niektoré tuky, ktoré účinne bojujú proti kvasinkám, vírusom, parazitom dokonca aj proti prechladnutiu a množeniu baktérií v tele. Kokos tiež môže pomôcť mozgu, pečeni a tráviacemu systému.
kokos je veľmi známi, práve jeho zdraviu prospešné účinky. Získava sa z nektáru kvetov kokosovej palmy postupným miernym zahrievaním a odparovaním vody. Po spracovaní sa kokosový cukor podobá na trstinový – má podobnú chuť a karamelovo hnedú farbu. V porovnaní s trstinovým cukrom je ešte menej sladší. Ak teda chcete dosiahnuť určitý stupeň osladenia musíte použiť viac kokosového cukru. Nazýva sa inak aj ako sladidlo tisícročia. Je to tým, že je zdraviu prospešný a čo raz viac je to vyhľadávanejšie sladidlo v dnešnom modernom svete. Ľudia oveľa viac ako kedysi sa sústreďujú na zdravú výživu, zdravá strava je pre nich veľmi dôležitá. Bonus užívania kokosového cukru oproti klasického rafinovanému cukru je nižšia sladivosť, obsah inulínu, minerálnych látok a príjemnejšia chuť. Užívanie kokosové cukru sa odporúča aj pri diabetických diétach. Výhodou je že s ním môžeme plnohodnotne nahradiť kryštálový cukor.
Zvláštnosť : Kokosový cukor sa len menom ponáša na kokos, lebo ani chuťou ani vôňou nepripomína kokos. Pri výrobe sa kokosový cukor nebieli a ani nerafinuje.
Veľmi trendové sú dnes aj kokosové hoblinky – „chipsy“, čo sú vlastne sušené plátky kokosového orecha. Z ohľadom na zdravotné benefity kokosu sú tieto chipsy vynikajúcim snackom k TV, keďže chutia aj samostatne. Na sladko si ich viete skombinovať s ovsenými vločkami do rannej kaše, spolu s medom a banánom. Sú skvelé na maškrtenie, vhodné aj do dezertov a müsli, na pečenie, ako aj do ázijskej kuchyne. Zrelá, aromatická dužina kokosových orechov, ktoré pochádzajú z kontrolovaného biologického hospodárstva, bola jemne nakrájaná, šetrne nasušená a následne opražená s nerafinovaným trstinovým cukrom a štipkou soli. Výsledkom je vynikajúca, lahodná a kokosovo-karamelová chuť kokosových lupienkov bez konzervačných látok, zvýrazňovačov chuti a bez lepku.
Ak Vás predajú hladiy a radi stále niečo chrúmate tak Vám určite odporúčame tieto zdravé kokosové chipsy - sú neskutočnou mňamkou a zamilujú si ich aj Vaše deti:-)
Kokosový olej je pri izbovej teplote stála tuhá hmota (ako masť). Je nápomocný i pri chrípke alebo prechladnutí – ak máte teplotu, kašeľ a bolí Vás hrdlo. Pridajte si do čaju, jedla alebo na lyžičku. Uvoľňuje bolesť a má aj antiseptický účinok, takže lieči chorobu spôsobenú zápalom, baktériami alebo vírusmi. Čo sa týka zdravotných benefitov pri jeho konzumácii, niektorí spotrebitelia tvrdia, že pomáha pri trávení, takže dokáže pomôcť s nadúvaním či bolesťami brucha. Zároveň telu pomáha absorbovať živiny, čo je prospešné pre orgány, kosti či zuby, ale aj spomínané vlasy a pokožku. Zlepšuje i metabolizmus, takže napriek množstvu tukov môže v minimálnych množstvách pomôcť pri chudnutí. O jeho účinkoch sa veľa píše aj na internete a ľudia ho využívajú aj na bielenie zubov. Okrem jeho pozitívnych zdravotných úťinkoch sa využíva kokosový olej aj na pokožku - zamdezuje tvorbe strií aj pri tehotenstve a zároveň pri pravidelnom používaní Vás zbaví celulitídy. Zamedzuje tvorbu vrások a koriguje už existujúce vrásky. Pri starostlivosti o Vaše telo, pokožku vlasy a zdravie je kokosový olej ten naj s pomedzi ostatných olejov. Využíva sa aj na regeneráciu vlasov, formou zábalov a domácich masiek na vlasy.
Jeho využiteľnosť je naozaj všestranná či už v kuchyni alebo pri straostlivosti o Vaše zdravie a krásu:-)))