Veľa ľudí má mylné predstavy o získavaní pivovarských kvasníc. Napríklad tvrdia že je to usadenina, ktorá zostáva na dne kade po uvarení piva. To je pochopiteľne nezmysel. Aká je teda pravda? Pivovarské kvasnice sú vedľajším produktom získavaným pri výrobe piva. Týmto spôsobom sa získavali už v staroveku. Mikroskopické jednobunkové pivné kvasinky (Saccharomyces cerevisiae), pracujú v ešte nevykvasenom pive, aby premenili časť cukru na alkohol. A to je čas, kedy sa veľmi rýchlo množia, vzrastnú až päťnásobne, nakoľko majú dostatok potravy (cukru). V momente, keď pivo obsahuje stanovené množstvo alkoholu, kvasinky sú premiestnené do iného pracovného prostredia - melasy, sladu alebo obilia, kde sa ďalej množia a pracujú. Dokážu z 8 ton melasy vyrobiť za 10 hodín až 10 ton pivovarských kvasníc = pangaminu. V takomto prostredí sa môžu kvasnice pestovať aj za prítomnosti iných minerálnych látok, napr. chrómu, železa alebo selénových solí. Tieto látky následne kvasinky na seba naviažu a tým zmenia ich formu z anorganickej na organickú a podstatne zvýšia ich vstrebateľnosť až dvadsaťnásobne.
BIO liečivo 21 storočia. V 80-tich rokoch jediným dostupným výživovým doplnkom u nás boli práve sušené kvasnice. Ľudia ich v tej dobe používali nielen ako zdroj minerálov a vitamínov podporujúcich trávenie, ale aj ako zdroj bielkovín. Pre veľké množstvo biologicky aktívnych látok sa nazývajú Bio liečivom 21. storočia. Pivovarské kvasnice sú prevažne bielkoviny (46%). Predstavte si, že na bielkoviny z mäsa čakáte roky, po kým dobytok vyrastie. Na rastlinné zdroje bielkovín musíme tiež čakať mesiace, ale taká kvasnica narastie za pár hodín. Za 14 dní sa mikroskopická kvasnica rozrastie až na 50 ton. Okrem toho obsahujú množstvo dôležitých enzýmov, esenciálnych kyselín a stopových prvkov. Ďalej obsahujú nukleotidy, puríny (obe tieto látky sa podieľajú na stavbe DNA), aminokyseliny, minerály, vitamíny skupiny B. Výhodou je, že vitamíny skupiny B veľmi často pracujú spoločne ako celok a práve v pangamine ich máme všetky pokope. Pivovarské kvasnice sú prírodným zdrojom látok, dôležitých pre vstrebanie a využitie vápnika. Aj minerály sú v hojnom počte zastúpené v pangamine. Obsahuje vápnik, fosfor, draslík, horčík, železo, meď, zinok a mangán.
Účinky na zdravie:
Pomáhajú pri chorobách pokožky (napr. akné), nechtov a vlasov, regenerujú celý organizmus. Protizápalové a hojivé účinky pangaminu sa využívajú v kozmetických prípravkoch, ako prirodzený pomocník pre peknú, sviežu a čistú pleť. Pivovarské kvasnice podstatne zlepšujú trávenie, vstrebávanie a vylučovanie potravy. Pôsobia tiež preventívne proti zápche.Pri ťažkej fyzickej práci potláčajú únavu, depresiu, nechutenstvo a podráždenosť. Pôsobia aj ako prevencia proti nespavosti, nervozite a pocitom únavy. Vďaka obsahujúcemu železu a medi, pôsobia proti chudokrvnosti, pridávajú sa tiež do stravy kojencov či ľudí, ktorí prijímajú najmä mliečnu stravu, tá totiž obsahuje veľmi málo železa. Sú prospešné pre diabetikov. Pomáhajú pacientom chorým na infekčnú žltačku či cirhózu pečene. Pangamin podporuje chuť k jedlu, takže je vhodný pre ľudí, ktorí majú problém pribrať.