logo
Nákupný košík

Info
+421 902 201 021
nakup@naturonline.sk
Hlavné menu
E-shop


<<  24/126 >>

Jojoba čínska ( Simmondsia chinensis )

13.9.2017 13:53

Jojoba má veľký prínos práve v kozmetike. Regeneruje, vyhladzuje drobné vrásky, hydratuje suchú a citlivú pokožku, pôsobí hojivo a ošetruje pleť. Veľmi pomáha pri akné a problematickej pleti. Jojoba, (vyslovuje sa ho-ho-ba), je púštna rastlina, ktorú po stáročia používali  indiáni z kmeňa Apačov v púšti Sonoran na juhozápade Spojených štátov a severe Mexika.Aj keď vedecký názov je Simmondsia chinensis, jojoba nepochádza z Číny. Jojoba sa pestuje komerčne na tekuté voskové estery zo semien. Názov „jojoba“ vznikol u domorodcov ; ošetrovali si popáleniny . Rastlina bola neskôr taktiež vysádzaná ako prevencia na boj proti rozširovaniu púšte Thar v Indii. U nás sa Jojoba dá pestovať počas celého roka ako izbová rastlina. Jojobový olej sa ľahko rafinuje, je bez zápachu,  neužíva sa vnútorne iba na vonkajšie použitie, stabilný proti oxidácii. Jeho využitie je možné aj ako bionafta – pohonné hmoty pre osobné a nákladné automobily. Vyznačuje sa totiž biologicky ľahkou rozložiteľnosťou (mazivo). Rastlina je hermafrodit, z ktorej sa extrahuje olej. Indiáni používali jojobový olej na zranenia a odreniny, tiež zistili, že dokáže vyhladiť jazvy a omladiť vráskavú pokožku. Často je  používaný v kozmetike ako hydratačný prostriedok. Následkom nadmerného slnečného žiarenia pokožka stráca svoju pružnosť. Látky objavené v jojobe dokážu obmedziť známky starnutia, zvyšujú pružnosť pokožky, vyhladzujú vrásky a dodávajú jej mladší vzhľad. Jojoba vyrovnáva aj pH kože, pomáha pri drobných kožných defektoch (akné, jazvy, popáleniny, popraskaná koža, zapareniny, zoslabené nechty). Jojobový olej je bez zápachu a okamžite sa vstrebáva do kože.

Nezanecháva po nanesení mastný povlak, je totiž veľmi podobný mastnote, ktorá je obsiahnutá v našej koži. Zistilo sa, že jojoba produkuje voskovitú látku podobnú oleju produkovanému žľazami v ľudskej pokožke ( veľké využitie pri liečbe rosacea - veľmi suchá, bolestivá, šupinatá pokožka, ktorá nemá dostatok mazu, pretože krv v pokožke jej neumožňuje správať sa normálne) Jojoba tiež obsahuje kyselinu myristovú, čo je bežná mastná kyselina, ktorá má protizápalové vlastnosti a  znižuje opuch a sčervenanie. To poskytuje úľavu pacientom, trpiacich  rosacea , zmierňuje svrbenie a sucho. Ďalšou veľkou výhodou jojobového oleja je to, že neupcháva póry čo zabraňuje vzniku akné. Ak máte nadmerne suchú pokožku, mali by ste čistý organický jojobový olej používať dvakrát denne, ráno i večer. Aplikujte malé množstvo na tvár a kruhovým pohybom jemne vmasírujte do pokožky. Na telo jojobový olej použite hneď po osprchovaní, ale ešte na vlhkú neosušenú pokožku, pomáha tak udržať dlhšie vlhkosť, sviežosť a pružnosť pokožky.



Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Diskusia k článku

Pridať príspevok

K tomuto článku ešte nie sú pridané žiadne príspevky
Pridať príspevok
Meno *:
Váš email: *
Text *:




 
<<  24/126 >>



nakup@naturonline.sk
marketing@naturonline.sk
+421 (0) 902 201 021

© Všetky práva vyhradené - www.naturonline.sk
Tvorba web stránok



Všetky práva vyhradené - www.naturonline.sk
Tvorba eshopu - GRANDIOSOFT
Súbory cookie používame, aby sme zabezpečili čo najlepšie prezeranie našich webových stránok. Ďalšie informácie nájdete na stránke ako používame súbory cookies
SÚHLASÍM    Odmietam