Pár typov a receptov pre vynikajúce bezlepkové a ľahko stráviteľné jedlo. Quinoa je peruánska ryža - zdravšia forma alternatíva klasickej ryže ideálna pre každodenné stravovanie. Quinou môžete použiť do sladkých i slaných jedál a pripraviť na milión spôsobov. Výborná je ako príloha k mäsu i k zelenine. Pripraviť si ju môžete aj na raňajky vo forme sladkej kaše či nákypu. Quinoa je bez pochýb jedna z naj alternatív ryže a veľmi sa využíva pri chudnutí a redukčných diétach. Ľudia, ktorý majú problém ochorenia Celiakia, už na quinou nedajú dopustiť. Okrem toho má vynikajúce detoxikačné a protirakovinové účinky, pôsobí preventívne pred rakovinou hrubého čreva, prospieva obličkám, podporuje rast svalovej hmoty - výborná pre športovcou, na chudnutie, podporuje trávenie a vyprázdňovanie, je prevenciou proti osteoporóze, znižuje vysoký krvný tlak, upokojuje nervový systém, zaberá proti migrénam a pomáha pri cukrovke. Pripravili sme si pre Vás pár vynikajúcich ľahko stráviteľných jedál - bezlepkové recepty s quinoou. Teraz už budete vedieť ako pripraviť quinou. Dobrú chuť:-)
Bezlepkové recepty s Quinoou č. 1
Šalát z Quinoi jarný (ľahko stráviteľný a rýchla príprava)
Pripravíme si všetky nižšie uvedené ingrediencie. Ako prvé si uvaríme quinou (peruánska ryža) podľa návodu (podobne ako ryžu) a necháme trochu vychladnúť. Následne si nakrájame čerstvú zeleninu, mrkvu nastrúhame a všetko primiešame spolu s quinou (nazývaná aj ako inkaryža). Dochutíme citrónovou šťavou, ozdobíme čerstvo nasekanou bazalkou a podľa chuti solíme a okoreníme. Ak máte nejakú zeleninu a chcete si dochutiť šalát podľa vlastných predstáv, do toho – fantázií sa totiž medze nekladú! A skvelé bezlepkové jedlo je pripravené k okamžitému konzumovaniu. Okrem toho že je bezlepkové je ľahko stráviteľné a nezaťažuje organizmus. Vhodné i pre vegetariánov a vegánov, pri chudnutí a tiež ho môžeme zaradiť do každodenného stravovania ako zdravšiu verziu ryže.
• 200 g quinoi
• 1 avokádo
• 1/2 čerstvej uhorky
• 2 paradajky
• 2 menšie mrkvy (na koliečka alebo pásiky)
• štavu z citróna (1citrón)
• bazalku
• soľ a korenie
Bezlepkové recepty s Quinoou č. 2
Quino a na raňajky pre dobrý štart s Chia semiačkami
Ako pripraviť quinou? Príprava bezlepkovej ryže je podobná ako príprava klasickej ryže. Quinou varíme, kým nezačne vrieť, následne pokračujeme vo varení na miernejšiom ohni a varíme kým nie je quinoa mäkká a voda sa nevyparila. Nachystáme si väčšiu misku a do nej dáme Quinou a ostatné ingrediencie, mandle alebo mandlový protein , BIO sušené brusnice, pár lyžičiek CHia semienok, mletú škoricu a med. Dochutíme štipkou soli a všetko spolu dôkladne premiešame.
Na tomto recept je úžasné že si ho môže uskladniť na raňajky po dobu dvoch až troch dní v chladničke. Dokonca si ho môžete naporcírovať do misiek a vložiť do mrazničky. Následne vyberiete jedlo rozmaríte (prípade na rýchlo rozmarzíte v mikrovlnke cca 20 sekúnd). Prajeme Vám dobrú chuť:-)
Potrebujeme:
• 1 a 1/2 šálky quinoi
• trošku soli
• šálku mandlí
• šálku sušených brusníc
• 4 lyžičky Chia semienok
• 3 lyžičky medu
• 1 lyžička mletej škorice
- prípadne môžete doplniť ingerndiencie podľa toho čo máte doma alebo čo Váím chutí. Necháme to na Vašej fantázií:-)
Bezlepkové recepty s Quinoou č. 3
Muffiny s Quinoou na slaný spôsob
Príprava: Quinou uvaríme a prebytočnú vodu zlejeme. Pripravím si cuketu a syr a nastrúhame na strúhadle. Petržlenovú vňať a šunku si nasekáme na malé kúsky. Všetko spolu dôkladne zmiešame aj s vajíčkami v miske. Vložíme do maffinovej formy a dáme do trúby piecť na asi 30minút na 200°C.
Na 12 ks muffinov potrebujeme:
• 100 g šunka (minimálne 85% mäsa)
• 100 g 30% syru
• 100 g quinoa
• 100 g cuketa
• 3 vajíčka
• hrsť petržlenovej vňate
Reklamačný poriadok |
Ochrana osobných údajov |
Všeobecné obchodné podmienky |
Platforma RSO |
Prihlásenie |
Registrácia |
Zabudnuté heslo |
Partneri |
Pre zobrazenie mapy je potrebný súhlas s cookies